Hoe organiseer je een babyshower?

Hoe organiseer je een babyshower?

Babyshowers zijn overgewaaid vanuit Amerika naar ons landje. De babyshower is een (soms een surprise) party voor de aanstaande moeder waar zij overspoelt wordt (vandaar shower) met cadeautjes voor de baby en lekker in het zonnetje wordt gezet. Vaak werd dit in Amerika alleen voor de eerste baby georganiseerd. Tijdens de babyshower kan je verschillende leuke activiteiten en spelletjes doen. Even gezellig met alle vrouwen onder maar hoe organiseer je een babyshower?

 

De babyshower lijkt eigenlijk een beetje op een vrijgezellenfeest. De beste vriendin is hier verantwoordelijk voor het organiseren van de shower maar tegenwoordig maakt het helemaal niet meer uit.  Iedereen die zich geroepen voelt voor het organiseren van de babyshower mag dit natuurlijk organiseren.

 

Is de babyshower een verrassing?

Vraag jezelf af of het een surprise wordt. Verrast worden is hartstikke leuk maar als je vriendin een control freak is, kan ze dat misschien niet zo waarderen.

 

Hoelang van tevoren een babyshower?

Meestal wordt het feestje gehouden wanneer jouw beste vriendin 7-8 maanden zwanger is en vaak is het geslacht ook al bekend. Dan is zij namelijk al wat verder in haar zwangerschap maar let hier wel op dat ze waarschijnlijk in de avond helemaal gesloopt is.

 

Leg de datum ongeveer 2 maanden van tevoren vast maar kies geen datum die te dicht op de uitreken datum ligt. Straks wordt de baby te vroeg geboren. Geef enkele data door aan de gasten om te kijken welke datum het beste uitkomt. Dit gaat wat gemakkelijker af dan dat je vraagt wanneer iedereen kan. Het is misschien handig om de shower in de middag te organiseren. Reken hier ongeveer 2 tot 3 uurtjes voor uit voor en als de moeder nog wat energie over heeft feesten jullie gewoon door! Overleg ook regelmatig met de partner. Hij weet vaak hoe de agenda van de zwangere eruit ziet en wat zij wel en niet wilt.

 

Wie uitnodigen?

De babyshower stond bekend als iets wat alleen voor de vrouwen is maar tegenwoordig hebben de mannen ook een eigen babyshower. Overleg met de aanstaande moeder wie ze op de babyshower wilt hebben. Alleen vrouwen, wel of geen collega’s. Als je haar totaal wilt verrassen vraag het dan aan de partner. Hij weet wel wie zij er echt bij wilt hebben. Houd er wel rekening mee dat het niet te druk wordt voor de mommy-to-be. Verzamel zoveel mogelijk gegevens en noteer deze op de gastenlijst. Maak je een Whatsapp groep aan of laat je mooie uitnodigingen ontwerpen door een grafisch vormgever? Wij werken sinds kort samen met Leen. Zij kan verschillende printables ontwerpen voor de babyshower. Van slingers tot aan bedank- en tafelkaartjes.

Budget

Belangrijk is om als eerste het budget te bepalen. Aan de hand van het budget ga je namelijk keuzes maken. Wordt aan de hand van het budget het bedrag gesplitst of neemt iedereen zijn eigen cadeautjes en wat lekkers mee? Je kunt heel makkelijk een Tikkie sturen in de groepsapp.

 

Locatie

Bepaal waar de babyshower gehouden wordt. Wordt het in een restaurant, het park of heb je genoeg ruimte bij jou thuis? Vaak hebben ze in restaurants high-tea’s en babyshower arrangementen.

Babyshower spelletjes

Maar hoe ga je die 2-3 uur vullen? Met babyshower spelletjes natuurlijk. Van het raden van babynamen tot aan bingo. Maar het is ook leuk om met zijn allen iets te maken waar de moeder en de baby iets aan hebben. Laat iedereen bijvoorbeeld een persoonlijke boodschap schrijven. Of ga met zijn allen rompers schilderen.

 

Eten

En natuurlijk moet er ook wat lekkers te eten zijn op de shower. Als je ervoor hebt gekozen om te gaan high-tea’en dan hoef je je geen zorgen om eten te maken. Gaan jullie zelf aan de slag in de keuken? Kies dan voor kleine diverse hapjes zodat er voor iedereen wat lekkers tussen zit. Van de babyshower taart tot aan broodjes. Ook dit is afhankelijk van het budget. Neemt iedereen wat mee of huren jullie een cateraar in? Zo kan je cupcakes, cakepops, fruit spiezen, donuts, koekjes en nog veel meer bestellen. Vaak kan je dit ook nog in een thema/kleur bestellen.

Babyshower taart met parels en strikjes 30 p
Babyshower taart met schoentjes en mini cupcakes
Babyshower taart baby in een bloem
 Babyshower taart met olifantje
 Dripcake babyshower geboorte jongen Jose bakery 

 

Decoraties

Versiering maakt de locatie helemaal af. Kies een leuk thema zoals jungle of flamingo’s of ga voor een kleur zoals roze/blauw. Van babyshower bordjes, servetten tot letterslingers. Heb je printables laten maken? Vergeet deze dan niet uit te printen. Feestartikelen vind je al snel online maar ook bij de Hema, Xenos etc.

Hoe heb jij de babyshower georganiseerd?